Koruissa käytettyjä symboleita, kuva-aiheita ja koristeita
Aurinkopyörä
Aurinkopyörässä on joko neli- tai kahdeksansakarainen risti ympyrän keskellä. Aurinkopyörä on muinainen symboli auringolle, jota on käytetty varsinkin Euroopassa neoliittisena aikana ja pronssikaudella. Näitä symboleita on kuvattu mm. Skandinavian pronssikautisissa kalliopiirroksissa. Myös hautoihin laitettiin vankkureita ja aurinkosymboleita pronssikaudella.
Kuvio liittyy muinaisskandinaavisen jumalattaren Sólin vankkureiden pyöriin. Sól tai Sunna ohjasi auringon kulkua pitkin taivasta. Symboli esiintyy myös kelttimytologiassa auringon symbolina.

Häränsilmäkuviot ja aurinko
Häränsilmäkuvio tai pisteympyrä tarkoitti egyptiläissä hieroglyfeissä aurinkoa. Suomessa häränsilmäkuvioita on käytetty ainakin koruissa, soljissa sekä luuesineissä rautakaudella, se on yleinen kuvio myös muualla esihistorian aikana. Sen symbolisesta merkityksestä Suomessa ei tiedetä varmasti, mutta se on saattanut symbolisoida aurinkoa, josta tuli erityisen tärkeä ihmisille maanviljelyn alettua kivikauden lopulla (2000-1500 eaa.). Auringon tärkeydestä maatalouskulttuurille saattaa kertoa myös hautaustavan muuttuminen polttohautaukseksi. Haudat alettiin rakentaa korkeille paikoille, lähelle aurinkoa.

Kahdeksikko
Kyljellään oleva kahdeksikko kuvastaa ikuisuutta ja äärettömyyttä.
Kalliomaalaukset
Suomesta on löydetty kymmeniä kalliomaalauksia, yli viidentoista kuvan kohteita on muutama. Maalaukset on tehty pystysuoriin kallionseinämiin, vaikeakulkuisiin paikkoihin vesistöjen ja vesistöreittien äärelle. Kuva-aiheet on maalattu kallioon punamullalla (savimaata jossa on rautaoksidia). Kuvia on suojannut säältä veteen liuennut piioksidi, joka on kiteytynyt kallion pintaan suojaavaksi kalvoksi maalausten päälle. Maalaukset on yleensä ajoitettu kampakeraamiseen kivikauteen 4200-2000 eaa.
Kuva-aiheet liittyvät tuon ajan pyyntikulttuuriin ja joidenkin maalauskallioiden edustalta on löydetty esineistöä, esim. nuolenkärkiä, jonka avulla maalaus on ajoitettu. Suomen tunnetuimman kalliomaalauksen, Astuvansalmen edustalta on löydetty myös hienoja ihmiskasvoisia meripihkariipuksia. Kuva-aiheita maalauksissa ovat erilaiset ihmishahmot: naiset, miehet, sarvipäiset ihmiset; eläimet, etenkin hirvet, veneet ja geometriset kuviot. Kuvat liittyvät todennäköisesti pyyntikulttuurin uskomuksiin.
Syvällisemmin kalliomaalauksista ja meripihkariipuksista

Kolmoisspiraali, triskele, triskelion
Kolmoisspiraali, triskele tai triskelion ovat symboleja jossa on kolme uloketta. Vanhimmat tällaiset symbolit on löydetty Maltalta (4400-3600eaa), Newgrangen käytävähaudasta (rakennettu 3200eaa), mykeneläisistä astioista ja lyykialaisista rahoista (300-luvulta eaa). Kreikassa symboli esiintyi myös muodossa, jossa kolme uloketta muistuttivat jalkoja.
Symbolin tarkoitus vanhimmissa muodoissaan on tuntematon, mutta esim. Newgrangessa se on voinnut liittyä aurinkoon, ajankulkuun ja syntymään.
Kelteille luku kolme oli tärkeä, ja he uskoivat että elämä kulki ikuisissa sykleissä. Kelttiläisessä symboliikassa kolmoisspiraali liittyy aurinkoon, tuonpuoleiseen ja uudelleensyntymään. Symboli voidaan liittää myös kolminaisuuksiin kuten neito, äiti, vanhus; äiti, isä, lapsi; isä, poika, pyhä henki; menneisyys, nykyisyys, tulevaisuus jne.

Lintu
Kelttisymboliikassa lintu edustaa vapautta ja yliaistillisuutta. Viestinviejä kuolevaisten ja jumalten välillä. Lintu esiintyy myös Suomen rautakautisissa koruissa ja ketjulaitteissa. Jo kivikaudellakin lintuja kuvattiin keramiikkaan ja kalliomaalauksiin.
Pronssispiraalit
Pronssispiraaleja käytettiin rautakaudella naisten vaatteissa koristeina. Pronssispiraalit kiinnitettiin vaatekappaleiden esim. viitan reunaan ja ne muodostivat erilaisia kuvioita. Ennen kristinuskoa, myöhäisellä rautakaudella vainajat haudattiin vaatteineen, koruineen ja muine esineineen ruumishautoihin. Pronssi muodostaa maassa pronssioksidia joka on myrkyllistä ja suojaa ympäristöä mikrobeilta. Tämän ansiosta pronssiesineiden lähellä olleet osat vainajien vaatteista ovat säilyneet haudoissa ja vaatteista on voitu tehdä rekonstruktioita.
Spiraali
Yleinen symboli jo kivikaudelta lähtien. Kelttisymboliikassa spiraali edusti syntymää, kasvua ja tietoisuuden laajentumista. Spiraali kuvastaa myös kohtua, hedelmällisyyttä ja
jatkuvaa muutosta. Spiraali oli suosittu koristeluaihe pronssikaudella koruissa ja muissa esineissä. Kauniin ja kuuluisan Trundholmasta, Tanskasta löytyneen aurinkovaunuveistoksen kultainen aurinkolevy on täynnä upeaa spiraalikoristelua. Joten spiraali voi myös edustaa aurinkoa, kuten aurinkovaunujen ja Irlannin neoliittisen käytävähautojen kaiverrusten yhteydessä.
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna