Tiedätkö, miksi sänkyihin on alunperin tehty katokset keskiajalla? Mistä sanonta ”sleep tight” on peräisin? Tai miksi keskiajalla nukuttiin puoli-istuvassa asennossa tyynyä vasten eikä maaten kuten normaalisti nykyään? Viime toukokuussa sain vastaukset näihin kysymyksiin, joita en ollut edes tajunnut kysyä: pääsin viikonlopuksi Cardiffiin, Walesiin.
Kyseessä oli joululahjareissu mieheltä ja matkan määränpää oli yllätys Cardiffin koneeseen asti. Pitkänä viikonloppuna ehtii yllättävän paljon, vaikka kärsisi vatsataudistakin. Kävimme muun muassa historiakierroksella Chepstown upeassa normannilinnassa, joka sijaitsee Etelä-Walesissa, aivan Englannin rajalla. Vatsatauti iski onneksi vasta kierroksen jälkeen.
Normannit
Normannit olivat skandinaaveja jotka olivat asettuneet Pohjois-Ranskaan. Viikinkipäällikkö, Rollo teki vuonna 911 Ranskan kuninkaan kanssa sopimuksen, jonka mukaan viikingit saivat pienen alueen haltuunsa Pohjois-Ranskasta. Myöhemmin alue laajennettiin koko nykyisen Normandian alueelle. Tuhatluvun alussa normannit hyökkäsivät Vilhelm II:n (sittemmin Valloittaja) johdolla Englantiin ja voittivat englantilaiset Hastingsin taistelussa vuonna 1066.
Chepstown linna: rakentaminen
Chepstown linna sijaitsee Etelä-Walesissa, ihan Englannin rajalla. Linna perustettiin heti Hastingsin taistelun jälkeen 1067 puolustamaan normannien valloituksia. Linna on kokonaisuudessaan rakennettu 1067-1300. Se sijaitsee kapealla harjulla kalkkikivikallion ja laakson välissä. Wye-joki ja luonnollinen äkkijyrkkä kallio tekevät paikasta ihanteellisen puolustuslinnalle.
Linnasta löytyvät Euroopan vanhimmat puuovet, 800 vuotta vanhat. Ne on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan pääportilta sisätiloihin turvaan. Arvaatko, miksi oven kulkuaukko vasemmalla on noin matala ja kynnys korkea? Siihen oppaamme kertoi syyksi, että näin tunkeilija joutui ovesta kulkiessaan niin hankalaan asentoon, että häntä oli sisäpuolelta helppo kalauttaa päähän. Tämän oppaamme demonstroi mieheni avulla. Päähän ei sentään kalautettu.
Tärkeimmillä henkilöillä piti tietenkin olla oma yksityinen vessa. Tämän raikkaan vessan tyhjennys tapahtui automaattisesti suoraan alapuolella olevalle rantakalliolle.
Chepstown linna: vanhin osa
Vanhimman osan holviaukoissa oli alunperin 1000-luvulla värillisellä laastilla tehtyä ristikkokoristelua, josta on vielä vähän jäljelläkin. Itse Vilhelm Valloittaja käytti ehkä tätä tilaa vastaanottohuoneenaan. Ymmärtääkseni tuossa seinien nelikulmaisten reikien kohdalla oli lattia. Osa rakennusmateriaalista on Caerwentistä tuotuja roomalaisia punaisia tiilejä.
Keskiaikaisista nukkumistavoista
Miten keskiajalla sitten nukuttiin? Taitava ja hyvin asiantunteva oppaamme, Jan (Where When Wales tours) kertoi, että sängyissä oli hyvä olla katokset, koska talojen katot oli tuolloin usein tehty heinästä. Heinäkatoista kun tipahteli kaikenlaista roskaa ja hyönteistä yön aikana, ja saattoi saataakin läpi, joten katos oli aika hyödyllinen.
Sänkyjen pohjat oli tehty ristikkäisistä köysistä, jotka pikkuhiljaa löystyivät ja ne piti kiristää. Tästä sanotaan tulevan sanonta ”sleep tight”. Tosin kaikki eivät ole tästä samaa mieltä. Keskiajalla nukuttiin yleisesti puoli-istuvassa asennossa mahdollisesti siksi, että pelättiin mennä makuulle samaan asentoon kuin kuolleet arkussa. Asennosta johtuen sängyt olivat myös lyhyitä.
Itse löysin vielä tietoa kahdessa osassa nukkumisesta. Keskiajalla ei nukuttu vuorokauden unta putkeen, vaan oli yleistä nukkua yö kahdessa osassa. Näiden “ensimmäisen ja toisen unen” välillä ihmiset olivat valveilla pari tuntia.
Aika saatettiin käyttää lukemiseen, rukoilemiseen, seksin harrastamiseen tai ehkä jopa naapurin luona kyläilyyn. Tapa hiipui vasta 1700-luvulla. Tämä voisi olla syynä siihen, että monet meistä vieläkin heräilevät keskellä yötä ja valvovat (tuskissaan) muutaman tunnin. Aiheesta lisää englanniksi täällä.
Mieletön retki! Mielenkiintoista lukea vähän taustojakin, tarviikin mennä netin syövereihin katsatelemaan vielä lisää.
Kiitos, MiunMaun! Oli kyllä ihanan synkkä linna 🙂