[:fi]Chepstown normannilinna ja keskiajan nukkumistavoista[:en]Chepstow Norman Castle and Medieval Sleeping Habits[:]

posted in: arkeologia, historia | 2

[:fi]Tiedätkö, miksi sänkyihin on alunperin tehty katokset keskiajalla? Tai mistä sanonta ”sleep tight” on peräisin? Tai miksi keskiajalla nukuttiin puoli-istuvassa asennossa tyynyä vasten eikä maaten kuten normaalisti nykyään? Viime toukokuussa sain vastaukset näihin kysymyksiin, joita en ollut edes tajunnut kysyä: pääsin viikonlopuksi Cardiffiin, Walesiin. Kyseessä oli joululahjareissu mieheltä ja matkan määränpää oli yllätys Cardiffin koneeseen asti. Pitkänä viikonloppuna ehtii yllättävän paljon, vaikka kärsisi vatsataudistakin. Kävimme muun muassa historiakierroksella Chepstown upeassa normannilinnassa, joka sijaitsee Etelä-Walesissa, aivan Englannin rajalla. Vatsatauti iski onneksi vasta kierroksen jälkeen.[:]

[:en]Do you know why they originally used canopies in the Middle Ages? Or where the saying "sleep tight" originates? Or why they slept in a half-sitting position and not lying down like today? Last May I got answers to these questions I even hadn't realized to ask: I got a chance to visit Cardiff, Wales for a weekend. The trip was a Christmas present from my husband and the destination was a mystery to me until we got to the Cardiff plane. It is possible to do surprisingly lot of things during a long weekend, even if you suffere from a stomach flu. Among other things we took a history tour to the gorgeous Chepstow Norman castle, situated in the Southern Wales, near the English border. Fortunately, the stomach flu hit me only after the tour.[:]

[:fi]Linnasta löytyvät Euroopan vanhimmat puuovet[:][:en]The oldest wooden doors in Europe can be found in the castle[:]

[:fi]Normannit

Normannit olivat skandinaaveja jotka olivat asettuneet Pohjois-Ranskaan. Viikinkipäällikkö, Rollo teki vuonna 911 Ranskan kuninkaan kanssa sopimuksen, jonka mukaan viikingit saivat pienen alueen haltuunsa Pohjois-Ranskasta. Myöhemmin alue laajennettiin koko nykyisen Normandian alueelle. Tuhatluvun alussa normannit hyökkäsivät Vilhelm II:n (sittemmin Valloittaja) johdolla Englantiin ja voittivat englantilaiset Hastingsin taistelussa vuonna 1066.[:]

[:en]Normans

The Normans were Scandinavians who had settled in Northern France. The Viking leader Rollo made a deal with the king of France according to which Vikings got a small area in Northern France to settle in. Later, the area was expanded to cover the whole Normandy. In the beginning of the 11th century the Normans invaded England under their leader William II (later the Conqueror) and beat the English at the battle of Hastings in 1066.[:]

[:fi]Linnan rakentaminen[:]

[:fi]Chepstown linna sijaitsee Etelä-Walesissa, ihan Englannin rajalla. Linna perustettiin heti Hastingsin taistelun jälkeen 1067 puolustamaan normannien valloituksia. Linna on kokonaisuudessaan rakennettu 1067-1300. Se sijaitsee kapealla harjulla kalkkikivikallion ja laakson välissä. Wye-joki ja luonnollinen äkkijyrkkä kallio tekevät paikasta ihanteellisen puolustuslinnalle.[:]

[:en]Building of the Castle[:]

[:en]Chepstow castle is located in Southern Wales at the border of England. The castle was founded right after the battle of Hastings in 1067 to protect the conquered areas of the Normans. As a whole the castle was built by the year 1300. It is located on a narrow ridge between the limestone river cliff and a valley. The river Wye and naturally abrupt cliff make the place ideal for a defence castle.[:]
chepstow_castle_front
[:fi]Linnan uudempi etuosa. Vasemmalla puolella oleva torni oli ylellinen vierasmajoitustila. Oikealla puolella on sisäänkäynti[:][:en]The newer front of the castle. The tower on the left hand side was a luxury guest accommodation. Entrance is on the right hand side.[:]

chepstow_door_epicc

 

[:fi]Linnasta löytyvät Euroopan vanhimmat puuovet, 800 vuotta vanhat. Ne on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan pääportilta sisätiloihin turvaan. Arvaatko, miksi oven kulkuaukko vasemmalla on noin matala ja kynnys korkea? Siihen oppaamme kertoi syyksi, että näin tunkeilija joutui ovesta kulkiessaan niin hankalaan asentoon, että häntä oli sisäpuolelta helppo kalauttaa päähän. Tämän oppaamme demonstroi mieheni avulla. Päähän ei sentään kalautettu.[:] [:en]The oldest wooden doors in Europe can be found in the castle. They are 800 years old. They used to be at the main gate but are now in safe keeping inside the castle. Can you guess why the small door on the left hand side is that low and the doorstep so high? Our quide told us this was how the intruder was forced to be in so difficult position while entering that it was easy to knock him on the head from the inside. The quide demonstrated all this with the help of my husband. Fortunately, he wasn't knocked on the head.[:]

chepstow_toilet_epicc

 

[:fi]Tärkeimmillä henkilöillä piti tietenkin olla oma yksityinen vessa. Tämän raikkaan vessan tyhjennys tapahtui automaattisesti suoraan alapuolella olevalle rantakalliolle.[:][:en]The most important persons of course needed their own private latrine. This fresh latrine emptied straight on to the cliff below.[:]

[:fi]Linnan vanhin osa[:][:en]The Oldest part of the Castle[:]

chepstow_old_in
[:fi]Linnan vanhin osa sisältäpäin[:][:en]The inside of the oldest part of the castle[:]
[:fi]Vanhimman osan holviaukoissa oli alunperin 1000-luvulla värillisellä laastilla tehtyä ristikkokoristelua, josta on vielä vähän jäljelläkin. Itse Vilhelm Valloittaja käytti ehkä tätä tilaa vastaanottohuoneenaan. Ymmärtääkseni tuossa seinien nelikulmaisten reikien kohdalla oli lattia. Osa rakennusmateriaalista on Caerwentistä tuotuja roomalaisia punaisia tiilejä.[:][:en]The vaulted niches on the wall were decorated with colorful grid pattern in the 11th century, and there is little left still. William the Conquerer himself might have used this room as his audience chamber. I understood that there was a floor where the square holes on the wall are. Part of the building material came from the Roman Caerwent nearby, the red tiles.[:]
chepstow_castle_old_out_epicc
[:fi]Linnan vanhin osa ulkoapäin[:][:en]The oldest part of the castle from outside[:]

[:fi]Keskiaikaisista nukkumistavoista[:][:en]About Medieval sleeping habits[:]

[:fi]Miten keskiajalla sitten nukuttiin? Taitava ja hyvin asiantunteva oppaamme, Jan (Where When Wales tours) kertoi, että sängyissä oli hyvä olla katokset, koska katot olivat tuolloin usein tehty heinästä. Heinäkatoista tipahteli kaikenlaista roskaa ja hyönteistä yön aikana, ja saattoi saataakin läpi, joten katos oli aika hyödyllinen. Sänkyjen pohjat oli tehty ristikkäisistä köysistä, jotka pikkuhiljaa löystyivät ja ne piti kiristää. Tästä sanotaan tulevan sanonta ”sleep tight”. Tosin kaikki eivät ole tästä samaa mieltä. Keskiajalla nukuttiin yleisesti puoli-istuvassa asennossa mahdollisesti siksi, että pelättiin mennä makuulle samaan asentoon kuin kuolleet arkussa. Asennosta johtuen sängyt olivat myös lyhyitä.

Itse löysin vielä tietoa kahdessa osassa nukkumisesta. Keskiajalla ei nukuttu vuorokauden unta putkeen, vaan oli yleistä nukkua yö kahdessa osassa. Näiden "ensimmäisen ja toisen unen" välillä ihmiset olivat valveilla pari tuntia. Aika saatettiin käyttää lukemiseen, rukoilemiseen, seksin harrastamiseen tai ehkä jopa naapurin luona kyläilyyn. Tapa hiipui vasta 1700-luvulla. Tämä voisi olla syynä siihen, että monet meistä vieläkin heräilevät keskellä yötä ja valvovat (tuskissaan) muutaman tunnin. Aiheesta lisää englanniksi täällä.[:][:en]Well then, how did they sleep in the Middle Ages? Our competent and professional guide, Jan (Where When Wales tours) told us that they needed canopies for their beads because the roofs were often made of dry vegetation like straw. Many kind of debris and insects dropped down from the tached roof during the night, and it also let the rain come through. So the canopy was very useful back then. The bottom of the bed was made with crossing ropes that would eventually loose their thightness and needed to tighten up. They say this is the origin of the saying "sleep tight". Not all agree with this, though. In the Middle Ages they slept in a half-sitting position because they were afraid of lying flat down like the dead in their coffins. Due to this position the beads were short, too.

I myself found also some information about sleeping in two phases. In the Middle Ages they didn't get all the sleep straight but it was common that people got their sleep in two phases. Between these "first and secont sleep" they were awake for a couple of hours. They spent this time for reading, praying, having sex or even visiting a neighbour. The habit ceased not until the 18th century. This could be the reason for the fact that so many of us wake up in the middle of the night and stay awake (in agony) for a couple of hours. More about the subject here.[:]

chepstow_castle_view2_epicc
[:fi]Näkymä linnasta joelle[:][:en]View from the castle to the river[:]

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

2 Responses

 1. MiunMaun
  | Vastaa

  Mieletön retki! Mielenkiintoista lukea vähän taustojakin, tarviikin mennä netin syövereihin katsatelemaan vielä lisää.

  • tiina
   | Vastaa

   Kiitos, MiunMaun! Oli kyllä ihanan synkkä linna 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *