[:fi]Riimukorun epäonnenpäivä[:en]Unlucky rune necklace[:]

[:fi]

Riimuteksti pyöryläsoljessa

Jo aikoja sitten sain valmiin Vintaj-laatan jostain kaupanpäällisenä. Päätin tehdä riimukorun ja etsata laattaan riimutekstin. Laatta oli kuitenkin vähän ohut yksinään riipukseksi, joten keksin tehdä ristikon ja kiinnittää laatan sen päälle. Jotain meni kuitenkin pieleen.

Jos olisin kirjoittanut laattaan riimutekstin "Tuon onnea" niin varmaan en olisi kirjoittanut sitä väärin...

"Kulta, ota minut!", tai ainakin jotain sinnepäin oli kirjoitettu riimuilla hopeiseen pyöryläsolkeen, joka löytyi Sveitsistä. Solki kuului naiselle, joka eli joskus 200-500 -luvuilla. Tuolloin alueella vaikutti germaaniheimo alamannit, jotka aiheuttivat ongelmia roomalaisille. Teksti "Frifridil duft mik" tarkoittaa suurin piirtein: Suloinen rakastettu, halua/himoitse minua. Tämän tekstin etsasin laattaan.

Löydätkö virheen tästä riimukorusta?

Kyllä vähän harmitti, kun huomasin, että tässä kovalla työllä etsatussa ja värjätyssä Vintaj laatassa oli kirjoitusvirhe, ja laattakin oli jo kiinnitetty ristikkoon. Korusta tuli omasta mielestäni muuten varsin kiva, niin ei auttanut kuin irrottaa laatta ja tehdä uusi.[:] [:en]

Runic inscription of a silver fibula

A long time ago I got a Vintaj plate as a freebie from somewhere. I decided to make a rune necklace and etch an inscription on the plate. I found out that the plate was too thin for a pendant, so I made a grid and fastened the plate on it. But something went wrong.

If I had written the runic text "I bring good luck" on the plate, I bet I wouldn't have misspelled it...

"Love, take me!" or at least something like that was written on a silver disc-type fibula found in Switzerland. The brooch belonged to a woman who lived sometime between the 3rd and 6th centuries. At that time a German tribe called Alemanni occupied the area and caused trouble to the Romans. The inscription "Frifridil duft mik" means: "Dear beloved, desire me". It was this inscription I etched on the plate of the necklace.

Can you find an error in this rune necklace?

I was a little annoyed when I noticed that there was an error in writing in this already etched and colored Vintaj plate, and it was even fastened to the grid already. I thought the necklace was quite nice so I had no choice but to unfasten the plate and make a new one.[:]

desireme_neckl_pendant_epicc
[:fi]Vanha riimukorun laatta[:en]Old plate of the rune necklace[:]

[:fi]

Kaulakorun uusi riimulaatta

Ei siinä sitten muuta kuin uutta tekemään. Valmiin Vintaj-laatan sijaan leikkasin kuparilevystä uuden laatan. Uudelleen etsaaminen tuntui vähän turhauttavalta, joten päätin punsseloidan tekstin laattaan. Punsselointivälineiksi löytyi eri kokoisia talttoja ja ruuvimeisseleitä. Kuvan ylin taltta on aivan huippu punsseloinnissa. Ja eikö se ole kauniskin? Se on ollut isälläni käytössä ja ehkä jopa isoisälläkin. En halua käyttää valmiita riimupunsseleita, koska ne ovat ihan liian siistejä, eikä niissä kaikkia tarvittavia merkkejä olisikaan. Eikä sitä paitsi ollut viikingeilläkään sellaisia![:] [:en]

New rune plate of the necklace

So I started making a new plate. Instead of using a Vintaj plate I cut the piece out of copper sheet. Etching all over again felt like a bit frustrating so I decided to stamp the text. For stamping instrument I found some chisels and screwdrivers. The chisel on the top in the picture is really awesome in stamping. And isn't it beautiful, too? It used to belong to my dad, and maybe it was even used by my granddad. I don't want to use ready-made rune stamps, because they are too clean-cut, and they don't even have all the needed signs. Besides, the Vikings didn't have that kind of stamps either![:]

punsselit_epicc
[:fi]Punsselit[:en]Stamps[:]
[:fi]Patinoinnin ja värjäyksen jälkeen uudesta laatasta tuli minusta loppujen lopuksi parempi kuin alkuperäinen, tai ainakin aidomman tai vanhemman oloinen. Palan jo halusta tehdä lisää tuommoisia.[:] [:en]After adding the patina and color the new plate looked even better than the old one, I think, at least more authentic and older. Now I am itching to make some more of those.[:]
desireme_necklace_III_pendant_epicc
[:fi]Riimukorun uusi riipus[:en]New pendant of the rune necklace [:]

[:fi]Uudelleen syntynyt riimukoru

[:en]Reincarnated rune necklace[:]

desireme_necklace_III_epicc
[:fi]Riimukaulakoru: Halua minua[:en]Rune necklace: Desire me[:]

 

Please follow and like us:

4 Responses

 1. Laura
  |

  I admire your work so much. Beautiful.

  • tiina
   |

   Thank you so much, Laura!

 2. MiunMaun
  |

  Punsseli on tosiaankin kaunis, niinkuin korukin. Vanhan oloinen, voimakas. Tosin en kyllä sattuneesta syystä bongannut kirjoitusvirhettä siitä ekastakaan.

  • tiina
   |

   Kiitos, MiunMaun! Jollekin viikingille tuskin olisi ollut iso juttu että yksi riimu on väärinpäin 🙂