Randomeja värjäyskokeiluja – Random dyeing experiments

posted in: Yleinen 4
[:fi]Jokin aika sitten muusa oli kai lomilla, eikä uusien korujen tekeminen oikein luonnistunut, joten aikaa jäi kokeellisiin juttuihin. Tilasin muutaman käsittelemättömän savihelmen ja ajattelin kokeilla niiden tuunaamista. En ole varma miten nämä on tehty, mutta aika pehmeitä ne ovat. Eivät kuitenkaan rikkoudu lattialle pudottaessa.

Some time ago my muse was probably on vacation and I wasn’t on a mood to make any new jewelry, so I had time to do some experiments. I ordered a few unfinished clay beads and thought of making some tuning. I’m not sure how these were made but they are rather soft, but won’t break if dropped to the floor.

Colored ceramic bead

Kokeilin näihin vanhoja Missficklemedian värejäni, jotka ovat varmaankin samantapaisia kuin Swellegant-värit. Olen käyttänyt niitä aiemmin kupariosien värjäämiseen. Nämä helmiin käyttämäni värit lisättiin kuumentamalla helmi, värjäämällä ja kuumentamalla uudelleen. Näihin väri tarttui kyllä todella lujasti.

I treated these with my old Missficklemedia colors. I think they are similar to the Swellegant colors, or at least same kind of colors. I have used them to dye copper parts earlier. The colors I used here were applied to the heated surface and after that the item was heated again. The color sticked really well.

Siniseen helmeen lisäsin vielä päälle vähän vihertävää turkoosia, patinaa, jota ei kuumenneta. Minusta näiden pehmeiden savihelmien kanssa värit toimivat todella hyvin, ja lopputuloskin näyttää kivalta.

To the blue bead I added some verdigris patina, that didn’t required any heating. I think that the colors worked well with these soft clay beads, and they look really nice, too.

Nämä värit tarttuivat hyvin myös kovempiin helmiin. Pyöreä helmi on omatekoinen kahteen kertaan poltettu mutta muuten käsittelemätön.
These colors sticked well also to the harder clay beads. The round one is made by me and fired twice but otherwise untreated.

Kovempiin savihelmiin kokeilin lisätä ensin tuota vihertävää turkoosia patinaa, mutta se ei tarttunut. Kokeilin lisätä pintaan ensin Gilders Pasten metalliväriä, ja johan väri tarttui siihen paremmin. Ylläolevassa kuvassa kaksi vasemmanpuoleista ovat värjäämättömiä ja oikeanpuoleiset värjättyjä. Ylin on kuparisaviriipus, jossa on kuumentamalla lisättyjä värejä.

To the harder clay beads I first tried to add some verdigris patina but it didn’t stick at all. Then I added some Gilders Paste metal color first and with that it worked better. In the picture above the two on the left-hand side are untreated and the ones on the right-hand side are treated with verdigris. The topmost item is a copper clay charm dyed with color applied by heating.

Viimeinen uhri oli omatekoinen kahteen kertaan poltettu ja patinoitu keramiikkaosa. Tähänkin piti lisätä väliin Gilders Pasten metalliväriä, jotta tuo patinaväri tarttui.

The last victim was a twice fired connector made and patinated by myself. This also required something like Gilders Paste metalcolor between the surface and verdigris.

Swellegant värejä kokeilin ensimmäistä kertaa kupariosiin, joista tuli sellaisia kuin oli tarkoituskin, mutta…

For the first time I also experimented with Swellegant colorants on copper, and they turned out as I intented, but…

Patina on copper components

Swellegant-päällysteen (sealant) lisäämisen jälkeen väri kuoriutui irti suurimmasta osasta. En oikein tiedä mitä tein väärin, mutta ainakin annoin osien kuivua pitkään enkä mielestäni laittanut ainetta liikaa. Osat menivät siis uusiksi ja lakattavaksi metallilakalla. Noissa lakoissakin vain on se ongelma, että ne usein häivyttävät värejä. Metallisavi- ja keramiikkaosissa tuo Swellegant-aine näyttää toimivan ihan hyvin.

after adding Swellegant sealant the color was kind of peeled off most of them. I don’t know what went wrong. At least the parts were properly dried and I don’t think I added the sealant too much. So I had to dye them again and lacquer them with metal lacquer. Neither the lacquers are free of problems since they can make some colors to fade. The sealant seemed to work better with metal clay and ceramic parts.

Vilma tarkistaa työn tuloksia. Vilma checking up the results.
Kokeilut poikivat yhden pitkän kaulakorun, jossa on symbolina aurinkopyörä:
The experiments gave birth to one long necklace with solarwheel symbol:
Long solarcross necklace
[:en]Jokin aika sitten muusa oli kai lomilla, eikä uusien korujen tekeminen oikein luonnistunut, joten aikaa jäi kokeellisiin juttuihin. Tilasin muutaman käsittelemättömän savihelmen ja ajattelin kokeilla niiden tuunaamista. En ole varma miten nämä on tehty, mutta aika pehmeitä ne ovat. Eivät kuitenkaan rikkoudu lattialle pudottaessa.

Some time ago my muse was probably on vacation and I wasn’t on a mood to make any new jewelry, so I had time to do some experiments. I ordered a few unfinished clay beads and thought of making some tuning. I’m not sure how these were made but they are rather soft, but won’t break if dropped to the floor.

Colored ceramic bead

Kokeilin näihin vanhoja Missficklemedian värejäni, jotka ovat varmaankin samantapaisia kuin Swellegant-värit. Olen käyttänyt niitä aiemmin kupariosien värjäämiseen. Nämä helmiin käyttämäni värit lisättiin kuumentamalla helmi, värjäämällä ja kuumentamalla uudelleen. Näihin väri tarttui kyllä todella lujasti.

I treated these with my old Missficklemedia colors. I think they are similar to the Swellegant colors, or at least same kind of colors. I have used them to dye copper parts earlier. The colors I used here were applied to the heated surface and after that the item was heated again. The color sticked really well.

Siniseen helmeen lisäsin vielä päälle vähän vihertävää turkoosia, patinaa, jota ei kuumenneta. Minusta näiden pehmeiden savihelmien kanssa värit toimivat todella hyvin, ja lopputuloskin näyttää kivalta.

To the blue bead I added some verdigris patina, that didn’t required any heating. I think that the colors worked well with these soft clay beads, and they look really nice, too.

Nämä värit tarttuivat hyvin myös kovempiin helmiin. Pyöreä helmi on omatekoinen kahteen kertaan poltettu mutta muuten käsittelemätön.
These colors sticked well also to the harder clay beads. The round one is made by me and fired twice but otherwise untreated.

Kovempiin savihelmiin kokeilin lisätä ensin tuota vihertävää turkoosia patinaa, mutta se ei tarttunut. Kokeilin lisätä pintaan ensin Gilders Pasten metalliväriä, ja johan väri tarttui siihen paremmin. Ylläolevassa kuvassa kaksi vasemmanpuoleista ovat värjäämättömiä ja oikeanpuoleiset värjättyjä. Ylin on kuparisaviriipus, jossa on kuumentamalla lisättyjä värejä.

To the harder clay beads I first tried to add some verdigris patina but it didn’t stick at all. Then I added some Gilders Paste metal color first and with that it worked better. In the picture above the two on the left-hand side are untreated and the ones on the right-hand side are treated with verdigris. The topmost item is a copper clay charm dyed with color applied by heating.

Viimeinen uhri oli omatekoinen kahteen kertaan poltettu ja patinoitu keramiikkaosa. Tähänkin piti lisätä väliin Gilders Pasten metalliväriä, jotta tuo patinaväri tarttui.

The last victim was a twice fired connector made and patinated by myself. This also required something like Gilders Paste metalcolor between the surface and verdigris.

Swellegant värejä kokeilin ensimmäistä kertaa kupariosiin, joista tuli sellaisia kuin oli tarkoituskin, mutta…

For the first time I also experimented with Swellegant colorants on copper, and they turned out as I intented, but…

Patina on copper components

Swellegant-päällysteen (sealant) lisäämisen jälkeen väri kuoriutui irti suurimmasta osasta. En oikein tiedä mitä tein väärin, mutta ainakin annoin osien kuivua pitkään enkä mielestäni laittanut ainetta liikaa. Osat menivät siis uusiksi ja lakattavaksi metallilakalla. Noissa lakoissakin vain on se ongelma, että ne usein häivyttävät värejä. Metallisavi- ja keramiikkaosissa tuo Swellegant-aine näyttää toimivan ihan hyvin.

after adding Swellegant sealant the color was kind of peeled off most of them. I don’t know what went wrong. At least the parts were properly dried and I don’t think I added the sealant too much. So I had to dye them again and lacquer them with metal lacquer. Neither the lacquers are free of problems since they can make some colors to fade. The sealant seemed to work better with metal clay and ceramic parts.

Vilma tarkistaa työn tuloksia. Vilma checking up the results.
Kokeilut poikivat yhden pitkän kaulakorun, jossa on symbolina aurinkopyörä:
The experiments gave birth to one long necklace with solarwheel symbol:
Long solarcross necklace
[:]
Please follow and like us:

4 Responses

 1. inkku
  |

  Tällaisista kokeiluista on aina kiva lukea. 🙂 Ekasta helmestä tuli kyllä Helmi! Näyttää ihan ruostuneelta, tykkään. 🙂

 2. sole
  |

  Kiitos, inkku! Tavoitteenahan on tietenkin ruostunut, homehtunut, hapettunut, sammaloitunut, levääntynyt tai muuten vaan kulahtanut 🙂 Mädäntynyt olisi varmaan jo vähän liikaa 😀

 3. MiunMaun
  |

  Aika hienoja uhreja, etten sanoisi. Ja sanonkin 😀
  Kokeiluista tuli todella makee lopputulos.

 4. sole
  |

  Kiitos, MiunMaun 🙂