Aurinko ja kirves – Sun and Axe

posted in: Yleinen 15

Nämä molemmat keramiikkariipukset ovat vLaDtHeBaT’s aTTiCin Stephin tekemiä ja melkoisen isoja. Näin heti tuon auringon jotenkin feminiinisenä ja kirveen maskuliinisena, naisen ja miehen korut, vaikka voihan tuo kirves olla vaikka soturiprinsessankin…

Both of these ceramic pendants are made by Steph from vLaDtHeBaT’s aTTiC and they are quite big. I saw the sun pendant as feminine and the axe as masculine, a woman’s and a man’s necklaces, but maybe the axe can belong to a warrior princess as well…

Sekä auringolla että kirveellä on ollut uskomuksellista merkitystä menneisyydessä. Aurinko on ollut elämän tuoja ja ylläpitäjä, ja onhan tuo nykyäänkin. Keltit palvoivat auringonjumalaa elämän antajana, ja hänet yhdistettiin myös hedelmällisyyteen ja parantamiseen.

Kirveitä taas pidettiin jonkinlaisia kulttiesineitä, ja niitä uhrattiin ainakin kivikauden lopulta lähtien. Suomestakin on löytynyt hienoja kirveitä, jotka hyvinkin voivat olla kulttiesineitä. Stephin kirves muistuttaa pronssikautista kirveenterää, jollaisia käytettiin ympäri Eurooppaa, täällä kuva Suomesta löytyneestä putkikirveestä ja täällä kuvia Britanniasta löydetystä kirveestä. Suomesta on löydetty vain vähän pronssikirveitä mutta muualta on löytynyt suuriakin kirveskätköjä.

Both the sun and the axe had a mythological meaning in the past. The Sun was a giver and maintainer of life, as it is today, too. The Celts worshiped the sun as a life-giving deity, and this deity was also associated with fertility and healing.

Axes were considered as somekind of cult objects and they were used as votive offerings. There are some fine axes also from Finland that may have been votive objects. Steph’s axe reminds of a Bronze Age axe, the kind of which were in use around the Europe, here you can find a picture of an axe found in Finland and here pictures of an axe found in Britain. Not many Bronze Age axes have been found in Finland but there are very rich axe hoards that have been found elsewhere, this one in Britain.

Aurinkokoru: Keramiinen riipus, fluoriittia ja lasihelmiä sekä makeanvedenhelmiä. Sivussa on kuparisavesta tekemäni pieni riipus, jossa on riimu Sowelu, aurinko. Metalliosat ovat kuparia.

The Sun necklace: Ceramic pendant, fluorite and glass beads and freshwater pearls. There is also a tiny copper clay charm I made, with a rune Sowelu, meaning sun. The metal parts are made of copper.

Kirveskoru: Keraaminen kirvesriipus, jossa on häivähdys sinistä tai turkoosia, kupari- ja keramiikkahelmiä sekä hyvin rouheita, vanhoja nagakotilohelmiä. Nyöri on punottu makrame-tekniikalla puuvilla- ja hamppulangasta. Lukkona toimii yksi kotilohelmi. Riipuspidike on kuparia.

The Axe necklace: Ceramic axe pendant with a hint of blue or turquoise, copper and ceramic beads and also very rustic, old naga conchshell beads. The macrame cord is made of cotton and hemp cord. The clasp is made of another shell bead. The spiral bail is copper.

Please follow and like us:

15 Responses

 1. Eila
  |

  Rouhet komeat korut,upeat!

 2. TH
  |

  Ihania maanläheisiä koruja. Kauniit värisävyt.

 3. Voi mahotonta kun tuo aurinkokoru on upea! Tykkään niin rouhesta tyylistä!

 4. Helinä
  |

  Tosi komeat korut, tykkään:-)

 5. Miina
  |

  Mahtavia koruja taas ja mielenkiintoista symboliikkaa 🙂 Patinoitko kuparin jollakin? Millä, jos saan kysyä? 🙂 Olen joskus itse kananmunalla patinoinut 🙂

 6. Meke
  |

  Kirveskoru upposi minuun kuin veitsi voihin : )

 7. inkku
  |

  Taas on niin sointuvat kokonaisuudet ettei tosikaan! Kirves upposi minuunkin. 🙂

 8. Amalia
  |

  Aivan mahtavia mielikuvituksellisia ihanuuksia.

 9. Akvamarin
  |

  Hieno tunnelma kummassakin korussa. Muinaisuus ja nykypäivä lyövät kättä varmalla tatsilla! 🙂

 10. Mags
  |

  Makramee sopii hienosti kirveskoruun, siinä on taas mainio kokonaisuus.

 11. Othel
  |

  Mutkun mää tahtoisin tuon aurinkokorun riipuksen ja kirveskorun nauhan… miten niin kirsikat kakusta?? Ja nagat on ihanampia kuin kirsikat!

 12. Kaisa
  |

  Tässäpä varsinaiset pohjolan talven voimakorut! Luot korusi ajatuksella. Näkee, että että pieninkin yksityiskohta on tarkoin harkittu. <3 <3 <3.

 13. Katri
  |

  Ihana pieni yksityiskohta tuo salama, muutenkin upeassa korussa.

 14. sole
  |

  Kiitos! Rikkimaksalla olen patinoinut. Kuparisaven ohjeissa jostain syystä kiellettiin käyttämästä rikkimaksaa, mutta kun ei kerrottu miksi niin pitihän sitä kokeilla. Ihan normaalisti tuntui toimivan, ei ehkä tarttunut ihan niin hyvin kuin normaalisti, mutta muuten.

 15. sole
  |

  Kiitos kaikille kommenteista! Ei tunnu auttavan aurinkokorut, pimenee vaan…