Riimutikkuja – Rune sticks

Riimutikkuja käytettiin kommunikointiin ja kirjeenvaihtoon. Tikut olivat yleensä puuta tai luuta ja tekstit olivat usein hyvinkin arkisia, esimerkiksi vaimo saattoi lähettää miehellensä tikun, jossa käski tätä palaamaan kotiin. Riimutikkuihin kirjoitettiin myös varastoluetteloita ja muita elinkeinoihin ja kaupankäyntiin liittyviä tietoja, syitä miksi ei ole maksettu ajoissa, kauppanimikkeitä jne. sekä myös poliittisia viestejä. Bergenistä on löytynyt myös paljon rivouksia ja härskejä juttuja sisältäneitä riimutikkuja.
Norjasta on tikku 1200-luvulta, jossa on kosinta: “‘Hávarðr sends to Guðný[?] God’s greetings and his own friendship. And now it is my full will to ask for your hand, if you do not want to be with Kolbeinn. Consider your marriage plans and let me know your will.” (Jonkinmoinen käännös suomeksi: Hávarðr lähettää Guðnýlle Jumalan tervehdyksen ja ystävyytensä. On suuri tahtoni pyytää kättäsi jos et halua olla Kolbeinnin kanssa. Harkitse avioliittoaikomuksiasi ja kerro minulle tahtosi). Tikku löytyi piilotettuna kirkon lattialautojen alta, ja nimiä oli yritetty hioa pois. Tikun päähän oli painunut pieniä kivenmurusia, mistä on tulkittu, että tikku olisi alunperin ollut kävelykepin pää, joka on katkaistu ja käytetty hetken mielijohteestä kirjeenä kirkkomatkalla. Kirkossa Hávarðr olisi antanut tikun Guðnýlle, joka olisi yrittänyt pyyhkiä nimiä pois ja piilottanut tikun kirkon lattian alle. Ehkäpä Guðný oli kirkossa Kolbeinnin kanssa. Näin ajateltuna vaikuttaisi siltä, että Hávarðr taisi saada pakit.

Rune sticks were used for communication and corresponding. The sticks were usually made of wood or bone and the inscriptions were often about very everyday subjects, like a wife telling her husband to come home. The stick inscriptions could also be related to trade: stock and trade descriptions, excuses for not having paied on time, trade names etc. and political messages. In Bergen, Norway a lot of sticks were found with some very obscene texts.
A stick dated to 13th century with a proposal was found in Norway: “‘Hávarðr sends to Guðný[?] God’s greetings and his own friendship. And now it is my full will to ask for your hand, if you do not want to be with Kolbeinn. Consider your marriage plans and let me know your will.” The stick was found under the floorboards of a church and someone had tried to erase the names on the stick. The gravel stuck on the other end of the stick made researchers to think that maybe the stick was originally a part of a walking stick that Hávarðr used to write a letter on the way to the church. At the church he would have given the stick to Guðný who wanted to get rid of it by hiding it under the floor and tried to erase the names. Maybe she was even with Kolbeinn. So it seems that the proposal of Hávarðr was denied.

Riimutikkujen innoittamia koruja:
Some jewelry inspired by rune sticks: 

Nauhaosa lasihelmistä, riipuksessa keramiikkahelmi, ChelleV2, kuparirenkaassa koristeltu kuparipuikko ja metallinen riipus sekä vuorikristallia.

Necklace is made of glass beads, ceramic bead from ChelleV2, copper ring, decorated copper stick, metal charm and rock crystal.

Nahkanauhassa luu-, puu-, keramiikka- ja simpukankuorihelmiä; riipusosassa jaspishelmi, kuparirinkula, jossa kuparitikku, metalliriipus ja keraaminen lehti, Happy Fallout. Kuparitikussa on riimuteksti “Lá”, suojelu, turvapaikka, suoja.

In the leather cord bone, wood, ceramic and shell beads; the pendant is made of jasper bead, copper component with copper stick, metal charm and a ceramic leaf from Happy Fallout. On the copper stick there is rune inscription “Lá”, protection, shelter.

Nauhaosa lasihelmistä ja kookoshelmistä. Keramiikkaosassa (Happy Fallout) riippuu kuparitikku, jossa riimu Eolh, suojariimu tai hirvensarvi, korallipuikko, kookoshelmi ja keramiikkahelmi.

Necklace of glass and coco beads, ceramic focal from Happy Fallout and copper stick with the rune Eolh, protective rune or elk horn, coral stick, coco bead and a ceramic bead.

Ja korvakorut kuparilangasta, jossa lasi- kupari- ja kookoshelmiä (hamppulankaa), metalliriipus ja kuparitikku, jossa riimu Feoh, joka tarkoittaa vaurautta, karjaa ja on hedelmällisyyden jumalan Freyrin riimu.

And earrings made of copper wire, glass, copper and coco beads (hemp cord), metal charm and a copper stick with the rune Feoh, meaning wealth, cattle, the rune of fertility god Freyr.

Nordmanin laulu morsiamenryöstöstä. Ehkä tarina päättyikin lopulta näin, ja Hávarðr sai sittenkin Guðnýnsä.
Nordman’s song about the bride’s robbery with English translation. Maybe this was how the story ended and Hávarðr finally got his Guðný.

Please follow and like us:

14 Responses

 1. Vikki
  | Vastaa

  Mielenkiintoista luettavaa jälleen!
  Ovatkohan muistitikut tulleen tilalle 🙂
  Nämä ovat aina niin mielenkiintoisia kokonaisuuksia että on vaikea keksiä sanottavaa kun koko koru on mielenkiintoinen.
  Ylin on näistä tällä kertaa suosikkini!Eikä vähiten tuon kristallitikun takia.

 2. 13
  | Vastaa

  Love the clean, zen quality to these pieces

 3. Mags
  | Vastaa

  Hirmuisen kiehtovia mielikuvia herätti sekä kertomuksesi noista riimutikuista että erilaiset riimujen ja symbolien merkitykset… Happy fallout on suosikkini näistä!

 4. Akvamarin
  | Vastaa

  Muinaista henkäystä, hienoa tunnelmaa!

 5. Amalia
  | Vastaa

  Mielettömän hyvän innoituksen riimutikut antoikin, mahtavia koruja tarinoineen.

 6. Niina
  | Vastaa

  Uskomatonta, ihastuttavat riimutikut ja korut niiden seurana. Tuon ensimmäisen korun turkoosin sininen ketjuosa on ihana, minullakin on tuollaisia helmiä, mitä lie nimeltään, mutten ole niitä osannut käyttää.

 7. inkku
  | Vastaa

  Ei taida nykyisistä kosinnoista jäädä yhtä konkreettisia todisteita jälkipolville. 🙂 Nuo sinun riimutikkusi on kyllä tosi hienoja, tykkään taas hirmusti. En osaa edes valita suosikkia! 🙂

 8. Othel
  | Vastaa

  Korut olisivat tyrmäävän hienoja ilman tarinoitakin, mutta nuo tarinat… oikea historia hakkaa keksityt fantasiat 6-0.

 9. .
  | Vastaa

  Kaunis koru jälleen. Kiitos tunnustuksesta. Juu Vappu meni migreenissä ja join vain yhden shampanjalasin verran. Kävin lasten kanssa Kaivopuistossa. Väkiä oli kun muurahaisia, söimme jäätelöt ja läksimme pois. Hyvää että päästiin pois, auto rupesi keittää, onneksi ei vielä (taas) korjausta odotettavissa. T:) Koralli

 10. kuparikukka
  | Vastaa

  Nämä on kaikki tosi hienoja, mutta tuo eka kaulakoru kyllä kiinnitti eniten mun huomion, tosi kaunis! 🙂

 11. Kati
  | Vastaa

  Upeat, 'uudenlaiset' korut.. joilla on vankka tausta.. <3 Tykkään taas aivan mielettömästi näistä!

 12. PaulaL
  | Vastaa

  Älyttömän upeita koruja kaikki! Ja mukava "tietoisku" näihin riimutikkuihin liittyen 🙂

 13. Katri
  | Vastaa

  Enkö mä ole kommentoinutkaan tätä? Kävin taas liikuttumassa tuosta ekasta korusta. Se on niin nappisuoritus taas.

 14. sole
  | Vastaa

  Kiitoksia paljon kommenteista taas jokaiselle! Thank you!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.