Alu-rannekoruja – Alu bracelets

Usein vanhemmissa (150-700) riimuamuleteissa esiintyvä sana “Alu” tarkoittaa todennäköisesti olutta (ale).  Mahdollista on myös, että sana tarkoittaakin alunaa, jota käytettiin lääkkeenä sekä kankaiden värjäykseen. Alunaa käytettiin myös kullan puhdistamiseen, ja Arabiassa ja Kiinassa sillä oli suorastaan maaginen merkitys.

Norjasta on riimukivi, jossa esiintyy sana “Alu”. Kivi on alunperin ollut pystytettynä hautakumpualueella. Alu saattaa siten liittyä myös kuoleman rituaaleihin. Hautoihin on usein laitettu juoma-astioita ja on arveltu, että sana “Alu” on voinut korvata puuttuvan juoma-astian. Olutmaljoja oli tapana juoda myös hautajaisissa (ja eikös nykyäänkin vielä jossain päin mennä pubiin hautajaisten jälkeen). Erään teorian mukaan olut on voinut liittyä myös jonkinmoiseen ekstaattiseen tilaan, jossa henkilö saattoi oluen juomisen jälkeen saada yhteyden jumaliin ja henkiin (ja eikös nykyäänkin…:). Ylipäätään sanan kirjoittamista on voitu pitää jonkinlaisena maagisena toimena.

Joka tapauksessa sana “Alu” esiintyy amuleteissa, brakteaateissa (linkki engl.) niin usein, että se on todennäköisesti ollut maaginen, onnea tuottava sana.

The word “Alu”, that can often be found on elder (150-700) runic amulets probably means ale. It is also possible that the word means alum. Alum was used as medicine and to dye cloth. It was also used to purify gold. In Arabia and China it was considered even to be somehow magical element.

In Norway, a runic stone was found with the word “Alu”. The stone was originally erected on the grave mound area. Thus, alu can also be considered to be related to the death rituals. Drinking vessels were often placed in the graves and the word alu may have been used to replace the missing vessel in some cases. The beer was also used in ritual toasting in funerals. According to another theory ale could have been related to somekind of ecstatic state where a person, after drinking beer, could have been able to communicate with gods and spirits. On balance, writing the word in itself might have been a magical act.

In any case, the word “Alu” is so often found on amulets, bracteates that it probably was a magical, good luck generating word.

Texts and Contexts of the Oldest Runic Inscriptions, Tineke Looijenga, 2003.

Nahkanauhassa käsintehty lasinen keskushelmi ja ruskeita lasihelmiä – Ikuyo Yamanaka, vihertäviä keramiikkahelmiä – Koikkalintu, ruskeita keramiikkahelmiä – vLaDtHeBaT, lasi- ja luuhelmiä, dzi-akaattihelmi, omatekoinen sterlinghopeinen riimuriipus ja punsseloituja helmihattuja (toisessa lehtiä ja toisessa auringonkuvia), tiukuriipus ja hopeahelmiä. Lukkona keraaminen kukka.

In leather cord handmade focal glassbead and brown glassbeads – Ikuyo Yamanaka, copper green ceramic beads – Koikkalintu, brown ceramic beads – vLaDtHeBaT, glass, bone and dzi agate beads, handmade sterling silver runic charm and stamped beadcaps (with leafs and sun images on another) by me, tiny bell charm and silver beads. The clasp is a ceramic flower.

Hamppulangassa keramiikkahelmiä – Happy Fallout, lamppulasihelmiä, muita lasihelmiä, metallihelmiä ja -osia, kuparinen, väripatinoitu rengas, jossa riimuteksti “alu”.

In hemp cord ceramic beads – Happy Fallout, lampwork glassbeads, other glassbeads, metal beads and parts, color patinated ring of copper with runic inscription “alu”.

Keskushelmi aurinkokiveä, ruskea keraaminen helmi – ChelleV2, vaalea keramiikkahelmi – Happy Fallout, saippuakiveä, turmaliinia, lasihelmiä, hopeaa.

Focal bead sunstone, the brown ceramic bead – ChelleV2, white ceramic bead – Happy Fallout, soapstone, tourmaline, glass beads, silver.


Please follow and like us:

13 Responses

 1. Helinä
  |

  Hienoja kaikki tyynni mutta tuo alin miellyttää kaikkein eniten. Mutta saippuakivivi, en ole ikinä kuullutkaan

 2. Othel
  |

  Vai olutta… Millaista porukkaa nuo riimuilevat ihmiset oikein olivat? Anna vinkki, onko koruteemojesi ajalta jotakin saman henkistä teosta kuin "Sellaista oli elämä keisarien Roomassa", lapsuuteni lempikirja heti Asterixin jälkeen.

  Muuten olen sitä mieltä, että ihania koruja kaikki, mutta oranssi on eniten kesän värinen! Ja sointuu oluen kanssa.

 3. Niina
  |

  Aivan huikeeita! Upeat värit ja täydelliset lopputulokset. Ensimmäinen muistuttaa yhtä tänne tiensä löytänyttä rannekorua, mikä on ollut kovassa käytössä!

 4. ... rok
  |

  upeat, upeat, upeat rannekorut … kaikki kolme … nimimerkillä oluen ystävä ;)))

 5. Mags
  |

  Tarinat on yhtä kiinnostavia kuin aina korusikin ja minäkin kävisin kirjastossa mielelläni 😀
  Näistä nyt oranssi puhuttelee vaikka kaikkikin viihtyisivät mun ranteessa!

 6. JaanaR
  |

  Hyvä tunnelma jokaisessa korussa, en osaa valita mieleistä… Hienot värit jokaisessa! Alimmassa korussa on kaunis hempeän ja rouhean liitto, oranssi- varsinainen voimakoru ja ylin vie helteiselle hiekkarannalle…

 7. PaulaL
  |

  Nämä kaikki on hienoja, upeat värit ja muutekin hieno tunnelma näissä 🙂

 8. sole
  |

  Kaipa ne oli semmoisia normaaleja pohjoiseurooppalaisia 🙂
  Ei noita hyviä kirjoja liikoja ole ainakaan suomeksi, ainoa joka tulee mieleen Suomen esihistoriasta on "Suomen historia. 1. : Kivikausi, pronssikausi ja rautakauden alku, keski- ja myöhäisrautakausi". Sekin on jo -80-luvulta, mutta muuten hyvä, kansantajuinen ja paljon kuvia. Skandinavian esihistoriasta yritin kyllä lukea yhtä kirjaa, mutta se oli saatavilla vain ruotsiksi, enkä muista sen nimeä nyt.Voin sen jostain kyllä kaivella, jos jotakuta kiinnostaa.

 9. sole
  |

  Juu, näyttää varmaan tutulta :), taitaa olla ainakin samanlainen lukko ja keskushelmi. On vielä muutama noita helmiä jäljelläkin.

 10. sole
  |

  Kiitos kaikille!

 11. Kati
  |

  Korut ovat niin kauniita taas.. Värimaailma näissä aivan upea!

 12. Amalia
  |

  hienoja jokikinen, keskimmäinen oikein ilahduttava väriläiskä 🙂

 13. inkku
  |

  Phh, luulin jo kommentoineeni tätä mutta dementia on näköjään iskenyt! Kaikki rannekorut on taas ihanasti solemaisia, mutta tuo eka muhkea kaunotar hivelee silmääni. :)Ruskean ja turkoosin yhdistelmä on niin herkku, mutta kuitenkaan en osaa sitä käyttää. Pitäisi opetella!