Karhu, hirvi ja hevonen – Bear, elk and horse

Riimuteksti “karhu ja hirvi” löytyi alunperin kullatusta hopeajousisoljesta Bavariasta, Saksasta. Solki on ajoitettu 500-luvun puoliväliin. Karhulla ja hirvellä on todennäköisesti ollut myyttinen merkitys tässä.

Suomalaisessakin muinaisuskonnossa karhu on ollut pyhä eläin, jumala ja ihmissuvun kantaisä, jolla oli suhde kantaäidin kanssa. Tästä suhteesta ihmissuku sai voimansa. Karhunpeijaisissa, jotka saatettiin naamioida hääjuhlaksi, tapetun karhun sielu lähetettiin takaisin taivaalle, missä se oli syntynyt:

 “Ei ohto olilla synny,
eikä riihiruumenilla;
tuoll’ on Ohto syntynynnä,
harvakarva kasvanunna,
luona kuun, tykönä päivän,
otavaisen olkapäillä,
seitsentähtisen selällä,
Ukko kultainen kuningas,
mies on vanha taivahinen.”

Tacitus (roomalainen historioitsija 1.vuosisadalla) mainitsee kaksi heimoa Suomen alueelta, joiden nimet saattavat tarkoittaa karhua ja hirveä. Toinen heimo on asuttanut ehkä Karjalaa ja pitänyt karhua toteemieläimenään. Toinen heimo olisi taas asunut Hämeessä ja sen toteemieläin olisi ollut hirvi. Suomesta löydettyjen kivikautisten esineiden joukossa on myös erittäin taidokkaasti tehtyjä hirven- ja karhunpäisiä esineitä. Kalliomaalauksissa on paljon hirven kuvia, mutta ei tietääkseni yhtäkään karhun kuvaa. Törmäsin sattumalta vieläpä Pohjois-Karjalassa sijaitsevaan Karhunpää -nimiseen kylään, missä on ollut myös kivikautinen asuinpaikka.

Lisää karhunpalvonnasta Taivaannaula-blogissa täällä ja täällä.

Rune inscription “bear and elk” was originally found on a silver-gilt bow-fibula in Bavaria, Germany. The fibula was dated to mid 6th century. Bear and elk probably had some mythological meaning. 

In ancient Finnish pagan religion bear was a sacred animal, a god and the ancestor of human race. The bear was in a relationship with the ancestress and human race gained its strength out of this relationship. At the feast after killing a bear, (sometimes staged as wedding) the soul of the killed bear was sent back to the sky where it was originally born.

Tacitus, Roman historian, tells us about two clans that were living in Finland in the 1st century. The names of the clans could have meant bear and elk. The bear clan probably lived in Karelia and bear was their totemic animal. The elk clan could have inhabited Tavastia. We also have some skillfully made bear or moose headed tools (pictures) from stone age. Moose images are also very common in stone age rock paintings.

Rannekorussa on itsetehty kuparinen salpalukko, johon riimuteksti on etsattu. Granaattihelmet on linkitetty sterlinghopealla ja ketju on messinkiä. Yritin aluperin patinoida ketjua turkoosilla toista korua varten, mutta jotenkin siitä tulikin tuollainen enemmänkin ruosteisen näköinen.

The inscription is etched on the copper toggle clasp I made for this bracelet. The beads are garnet and the wire is sterling silver. I patinated the brass chain with turquoise, but it became more like rusty.

Hevoskorun keskuslaatan (mikähän on oikea termi?) on tehnyt Birgitta Lejonklou. Koska tämä keraaminen laatta päätyi minulle mutkien kautta, jotenkin kohtalonomaisesti, niin tein siitä itselleni korun. Ja sitä paitsi tuo hevonen on niin upea ja rustiikkinen, etten raaskisi siitä luopuakaan. Laatan lisäksi korussa on kolme helmeä: keraaminen rukoushelmi, jaspis- ja labradoriittihelmi sekä lisäksi samaa ketjua kuin edellisessä korussa ja kuparikoukku lukkona.

The focal of the horse bracelet was made by Birgitta Lejonklou. This focal ended up to me the way that felt like fate, so I’m going to keep it myself. Moreover, it is so gorgeous and rustic that I can’t give it away, anyway. There are three beads: ceramic prayer bead, a jasper and a labradorite bead and same chain as in the bracelet above and a copper hook.

Please follow and like us:

19 Responses

 1. Mags
  | Vastaa

  Oi tuo lukko!! Ja oi tuo hevos-laatta! Upeuksia ja korukokonaisuudet taas natsaa niin mun makuun 😀

 2. Helinä
  | Vastaa

  Voi mahtavaa mitkä korut, wau! Aivan ihana tuo lukko!

 3. Akvamarin
  | Vastaa

  Kertakaikkisen upeat! Hengästyttävää työtä jälleen, Sole! <3

 4. Niina
  | Vastaa

  Uskomattoman ihania. Näitä tarinoita on ihana lukea, maailmassa on niin paljon asioita joista ei tiedä yhtään mitään 😀

 5. Sorsaska
  | Vastaa

  Upeita! Tuo hevoskoru on mahtava! Upealta näyttää keramiikka, joka muistuttaa ihan patinoitunutta metallia.

 6. inkku
  | Vastaa

  Hevoskoru on kaunis mutta tällä kertaa sydämeni vei karhu ja hirvi -koru. 🙂 Tykkään isosta salpalukosta ja isojen lenkkien ja granaatin yhdistelmästä.

 7. Vikki
  | Vastaa

  Lukko on kyllä upea!
  Löysit niin sopivat kivet tuon hevoskorun seuraksi, ihan mahtava koru!

 8. Maria Kupari
  | Vastaa

  Nämä pinnat, värit ja tyyli ovat jotain aivan upeaa ja jäljittelemätöntä. Ja tarinat ja symbolit jotka luovat korulle merkityksen, jonka tuloksena koru on enemmän kuin osiensa summa. Ihailen 🙂

 9. JaanaR
  | Vastaa

  Näissä sinun rouheissa ja sanomaa tulvillaan olevissa koruissa nyt vaan on sitä jotakin!! Kuparinen salpalukko on tosi upea!

 10. ... rok
  | Vastaa

  vahvoja, alkuvoimaisia koruja … vaikuttavia …

 11. PaulaL
  | Vastaa

  Ai miten hienoja rannekoruja molemmat, ekan lukko on todella upea!

 12. Amalia
  | Vastaa

  Molemmat taas aivan mahtavia, ehkä enempi eka kolahti. Hillittömiä hihityksiä aiheytti lukihärö, harvakarva karvanunna XD

 13. sole
  | Vastaa

  😀 Piti ihan tarkistaa mitä olinkaan sinne kirjottanu

 14. sole
  | Vastaa

  Kiitos, tässä blogatessa oppii paljon. En tiedä itsekään juuri mitään noista mytologiajutuista.

 15. sole
  | Vastaa

  Kiitos kaikille kommenteista, kiva kun jaksatte käydä ja kommentoida!

 16. Kati
  | Vastaa

  Aina kun pistäydyn blogissasi, minulle tulee mieleen, että vaikka maailma muuttuu, kauneus on ikuista.. <3

 17. All very lovely and thank You for making such a gorgeous bracelet with the horse 🙂

 18. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Short but very precise information… Many thanks
  for sharing this one. A must read post!

 19. kgbhwqesne
  | Vastaa

  Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.