Kivikautista

Niin, nahkanauhaa edelleen kahdessa kolmesta. Ja olen taantunut jo kivikaudelle.

Tämä taitaa olla näistä kaikkein primitiivisin tyyliltään. Riipuksena on keraaminen käsiriipus (Indian Creek Studios). Nahkanauhassa on kierrätyshelmiä, ehkä sarvesta, sterlinghopeaa, luu- ja keramiikkahelmiä.

Käsi on tavallinen aihe Suomen kivikautisissa kalliomaalauksissa ja eurooppalaisissa luolamaalauksissa, sekä – tästä en kauheasti tiedä mitään – ymmärtääkseni myös uudempienkin alkuperäiskansojen kallio/luolataiteessa ja se tunnetaan kaikilta mantereilta. Käsi saattaa olla shamaanin merkki kalliossa. Suomen maalauksissa käsi esiintyy hirviaiheiden yhteydessä tai yksinään.

Tässä jo aeimmin täällä piipahtanut meripihkariipus ripustettuna nahkanauhaan. Lisäksi nauhassa on vain luusulka, jossa on häränsilmäkoristelua. Nauhan pituus on säädettävä.

Meripihkaa käytettiin jo kivikaudella ja sitä tuotiin Baltiasta. Uskoakseni ei tiedetä varmasti, onko kaikki meripihka tuotu tänne valmiina esineinä vaiko myös raaka-aineena ja esineet valmistettu täällä. Meripihkaa on löydetty kivikautisista kalmistoista sekä myös kallimaalausten edustalta ainakin Astuvansalmesta, Ristiinasta. Täältä löytyi taidokkaasti tehtyjä ihmistä ja karhua esittäviä meripihkariipuksia. Itämeren alueelta on löytynyt tällaisia ihmishahmoisia meripihkariipuksia vain kymmenkunta. Lisää näistä Astuvansalmen meripihkariipuksista voi lukea täältä (teksti käsittelee kalliomaalauksia).

Tämä onkin vähemmän primitiivisen näköinen koru, mutta laatassa on kuva-aiheena vene, jollaisia esiintyy myös Suomen kalliomaalauksissa. Pyörylä on pronssia ja kuva etsattu. Rannekorussa on ryoliittia, jaspista ja kookoshelmiä, sekä lisäksi Vintaj-osia ja kuparihelmiä. Huomasin jälkikäteen että ryoliitti koostuu pääosin piistä ja kivikaudellahan käytettiin piitä paljon työkaluissa, Suomessa tosin kvartsi korvasi piin. Tuo ryoliitti on mielestäni tosi kaunis kivi ja ihan uusi tuttavuus minulle.

Vene on voinut kuvata matkaa tuonpuoleiseen, mutta vene oli kivikaudella myös tärkeä kulkuneuvo. Ihmiset asuivat aina vesistöjen äärellä, eikä teitäkään ollut. Tämä veneen kuva ei ole kopio mistään oikeasta kuva-aiheesta, vaan vain samantapainen kuva veneestä kuin kalliomaalauksissakin on.

Please follow and like us:

19 Responses

 1. Niina
  | Vastaa

  Ihania, tekstejä on niin mielenkiintoista lukea, voisin taas ostaa rennekoruja ;D

 2. Mags
  | Vastaa

  Tuo meripihkakoru on ihan kaikista paras!!

 3. Vikki
  | Vastaa

  On jälleen paljon katsottavaa, mielenkiintoisia yksityiskohtia.
  Riipuksesaa on jotain ihan mystistä hehkua!
  Seuraava koru on niin pelkistetty ja mielenkiintoinen, sulka on upea!
  Rannekoru on vaan niin ihana kaikkinen kivineen ja ketjuineen 🙂

 4. Anonyymi
  | Vastaa

  Kauniita ovat korusi! Tämä ei nyt liity koruihin, mutta kun näemmä tiedät paljon tästä arkeologia-aiheesta, niin olen aina miettinyt, miksi nuo vene-aiheet ovat tuommoisen mallisia? Tai siis jos ajatellaan puuvenettä nykypäivänä, sehän on tehty vaakalaudasta, sisäpuolella toki kaaret. Mutta osaatko sanoa, miksi veneitä on noissa kalliomaalauksissa kuvattu noin, "kaaret" näkyvissä, ilman laitoja? Vai onko noiden kaarien päälle ollut pingotettuna kenties jotain taljaa tms. että kaaret ovat olleet näkyvämpi elementti? Jossain olen nähnyt vähän vastaavanlaista kuviota, mikä on ilmeisesti ollut hirvensarven symboli..? Tyhmänä Sorsaska kyselee.

 5. Helinä
  | Vastaa

  Oih kuinka kauniita koruja, hienot värit ja mielenkiintoiset tarinat:-)

 6. Johanna
  | Vastaa

  Hienoja koruja ja mielenkiintoisia tarinoita taas kerran:), pidän erityisesti rannekorusta, ryoliitti näyttää tosi hienolta!

 7. Kati
  | Vastaa

  Toinen toistaan upeampia ja mielenkiintoisempia nämä <3

 8. Akvamarin
  | Vastaa

  Aivan ihastuttavia! Sydän hypähti erityisesti tuon rannekorun kohdalla.

 9. sole
  | Vastaa

  Kiitoksia kaikille!
  Sorsaska, tuo "vene"kuvio on varmaankin tulkittu joskus myös hirvensarviksi. Nämä kalliomaalauskuvathan ovat aika epämääräisiä kuvioita ja heikosti näkyvissä. Kaikki tulkinnat ovat tosiaan vain tulkintoja ja perustuvat kai uudempien luonnonkansojen juttuihin, saamelaiskulttuuriin ja tyyliin Kalevalaan 🙂
  Tuossa venekuviossa on tulkittu se kaareva alaviiva veneeksi ja pystyviivat ihmisiksi veneessä.
  Suomesta on löydetty vain yhdestä puusta veistettyjä ruuhia, jotka on ajoitettu kivikaudelle. Ei tiedetä onko ollut ehkä jotain kehittyneempiäkin venemuotoja. Täällä on lyhyesti juttua näistä veneistä: http://www.nba.fi/fi/skm_opetus_esihist_kivik18

 10. kuparikukka
  | Vastaa

  Hienosti olet jälleen kerran saanut vangittua tunnelmaa näihin koruihin. Tuo meripihkariipus on mun lemppari! Kiva, kun tässä samalla oppii historiaakin! 🙂

 11. Amalia
  | Vastaa

  Tykkään taas kaikista, mielenkiintoisia hivenen mystisiäkin ihanuuksia.

 12. PaulaL
  | Vastaa

  Kaikki korut on tosi upeita!

 13. todella ihania koruja, jokaisessa postauksessa.

 14. JaanaR
  | Vastaa

  Kaulakorujen riipukset on upeita, molemmat! Rannekorun värimaailma puhuttelee myös kovasti. Kaunis!

 15. Tuo eka koru kyllä lumosi ihan jalat alta! Aivan upea kokonaisuus. Tykkään varsinkin riipuksesta!

 16. inkku
  | Vastaa

  On tullut viime käyntini jälkeen valtava määrä uusia koruja, ja hei, tykkään niistä kaikista! 😀 Primitiivisyys ja lämpimät sävyt puree, ei voi kuin huokailla joka korun kohdalla!

 17. Katri
  | Vastaa

  Tosi hienoja kaikki. Eka oli uuuuuuuuu! Meripihkakoru oli UUUUUUUUUUU! Ja rannekorun kohdilla olin jo ihan myyty. Ihania kaikki!

 18. sole
  | Vastaa

  Kiitos vielä oikein paljon kaikille lopuillekin kommentoijille ihanista kommenteista 🙂

 19. cbd wholesale
  | Vastaa

  I am the business owner of JustCBD brand (justcbdstore.com) and am trying to grow my wholesale side of company. It would be great if anybody at targetdomain can help me . I thought that the most ideal way to accomplish this would be to reach out to vape companies and cbd retail stores. I was really hoping if anybody could recommend a reputable web-site where I can purchase Vape Shop B2B Marketing List I am currently taking a look at creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Unsure which one would be the most ideal option and would appreciate any advice on this. Or would it be simpler for me to scrape my own leads? Suggestions?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.